Kontakt

Fritidskonsulent
Jan Olsson
Telefon: 0225-341 20
E-post: jan.olsson@hedemora.se

Dela sidan på sociala medier

Ung i Hedemora

20130901_112442_ung_i_hedemora.jpg 

Vi arbetar för att Du ska trivas och ha det bra i Hedemora kommun. För att veta om vi lyckas behöver vi veta vad Du tycker!

Som ung i Hedemora är Du en viktig person som på flera sätt hjälper till att forma och bygga vår framtid. Vad Du tycker och tänker är viktigt för oss!   

De flesta vet att vuxna får göra saker som att vara med och bestämma, köra bil och gifta sig.  Detta kallas rättigheter och styrs bland annat av vilken ålder man har. Alla vet däremot inte att barn också har rättigheter, med barn menas alla under 18 år.

För att skydda världens barn och barns rättigheter har en Barnkonvention tagits fram. En konvention innehåller regler och det land som skriver under konventionen lovar att följa reglerna. Barnkonventionen talar om att barn är viktiga personer med egna rättigheter. Nästan alla länder i hela världen skrivit under Barnkonventionen.

FN (Förenta Nationerna) arbetar för fred i världen och de har flera konventioner för olika områden men Barnkonventionen är den som fått flest stöd av världens länder. Detta beror på att fler och fler börjar förstå hur viktigt det är med barnens rättigheter.

  

Barnkonventionen bygger på fyra grundprinciper:

 Ung_i_hda.jpg

Så kan Du som ung i Hedemora påverka kommunens utveckling:

 

-         Lämna Dina idéer om förbättringar, så kallat Medborgarförslag

Detta betyder att Du som bor i Hedemora kan lämna förslag på saker som Du tycker behövs förändras i vår kommun. Det kanske handlar om belysning på en gångväg, önskemål kring en lekplats eller om skolmaten. Förslaget går till kommunens politiker som bereder ärendet och fattar beslut i frågan. Medborgarförslaget tas upp på kommunfullmäktiges sammanträde och Du har möjlighet att delta på mötet och berätta om Ditt förslag. Att delta på mötet är helt frivilligt. Medborgarförslag kan alla som bor i Hedemora kommun lämna oavsett ålder.

Vill du lämna ett Medborgarförslag? Gör det här.


-         Lämna synpunkter och ställ frågor till kommunen

Det går bra att ringa, maila eller använda sociala medier för att kontakta kommunen och ställa en fråga eller lämna en synpunkt. Om man inte vet vem man ska vända sig till kan man kontakta kommunen genom telefon, mail eller sociala medier. Vi hänvisar Dig till rätt person eller återkommer till Dig.  

Vill Du kontakta oss? Kontaktuppgifter finner Du här.

 

-         Engagera Dig politiskt

Genom att gå med i ett politiskt parti har Du möjlighet att påverka besluten som tas i kommunen. En kommun är politiskt styrd vilket innebär att det är politikerna som fattar besluten. De som arbetar i kommunens organisation är de som ser till att det som bestäms blir gjort.

Vill du engagera Dig politiskt? Läs mer här. 


Länkar

Barnombudsmannen

BRIS RFSU UMO Ungdomsstyrelsen

Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2016-06-01