Kontakt

Dela sidan på sociala medier

Tidigare personer som fått utmärkelsen

Cecilia Kyllinge
”Cecilia är en positiv och drivande person med många strängar på sin lyra. Cecilia är en skådespelerska som medverkat i allt från teater till TV-såpa, från skräckfilm till barnprogram. Hon är kreativ och sjunger, skriver låtar och böcker. Hon är en inspirerande medmänniska som gör gott och sprider glädje. Bland annat så är Cecilia engagerad i ett barnhem för föräldralösa barn i Uganda. Cecilia är en sann eldsjäl och en fantastisk Hedemoraambassadör!”

Christian Hedberg
”Christian har visat att motivation, vilja och disciplin har tagit honom dit han är idag. Landslagsspelare i kälkhockey,  paralympier, föreläsare och författare.

Christian bidrog i högsta grad till att det idag i Hedemora  finns ett kälkhockeylag och en ishall lämpad för kälkhockey, vilket är en av fyra ishallar i Sverige som är anpassade för det.

Christian har även vunnit medaljer i rullstolsinnebandy  och paracykling.

I februari 2018 stundar Paralympic i PyeongChang och vi håller tummarna för att Christian med sitt lag kvalar sig vidare för fortsatt spel i paraicehockey. Trots kronisk smärta har Christian valt att leva livet och han är en sann inspirationskälla för oss alla!”

Edvin Anger
”Äntligen har Hedemora en skidåkare av rang. Med styrka, teknik och taktik nådde Edvin ända upp i topp. Guld i sprinten i ungdoms-SM och andra platsen på Ungdoms-Vasan visar på Edvins stora bredd och talang. Vi hoppas på nästa säsong och fler fantastiska lopp.”

Sture Bylén
”Sture Bylén har med sitt modellbyggande och filmande skapat ett intresse hos Hedemoraborna.  Det uppskattas och man undrar vad han härnäst kan hitta på. Sture har också gjort som Jean Claude Van Damme, Avicii och Zlatan Ibrahimovic. Han har på uppdrag av Volvo medverkat i en reklamfilm med sitt modellbyggande.”

Tamara Jokinen
”Tamara är en eldsjäl som undervisar våra asylsökande i samhällsinformation på ett mycket föredömligt och pedagogiskt sätt.”

Sylvia Lundewall
"Sylvia är en person som har en bred och värdefull kunskap om Hedemoras historia. Hon delar generöst med sig av sin djupa kunskap bland annat som guide på stadsvandringar.

Sylvia har även under många år hjälp människor att finna sin släkts historia. På kommunens stadsbibliotek finns hon tillgänglig för de släktforskningsintresserade besökare som vill och behöver hennes vägledning. Hon är också engagerad i Hedemora Gammelgård och dess bevarande. Hedemora Gammelgård är en av de äldsta gammelgårdarna i landet, skapad av rådman Karl Trotzig år 1915.

Sylvias insatser för historieintresserade är värda att uppmärksammas med Hedemorablomman.”


Carina och Bengt Wåhlin
"Sedan Bengt och Carina flyttade till Långshyttan år 2007 så har de båda engagerat sig mycket för att få till ett levande bruk samt för ett levande Hedemora. De engagerar sig i integrationen på bruket och ställer upp för det mesta gällande Långshyttan och Hedemora."

Eddie Berglund
”Styrkelyft består utav tre delgrenar; knäböj, marklyft och bänkpress. I styrkelyft har Eddie trots sin ringa ålder tagit hem titeln som världsmästare en gång samt blivit världsmästare en gång i knäböj och en gång i marklyft samt världsmästare i bänkpress hela tre gånger. Eddie innehar även tre EM-guld samt hittills totalt 21 världsrekord! Eddie är den tredje bästa i världen i poäng i bänkpress och har därmed bättre poäng än sin pappa, Eddie har tagit 155 poäng medan pappa Per har tagit 147 poäng i bänken. Nu i år slog Eddie även sin farbror i bänkpress. Det ska tilläggas att farbror väger 20 kg mer än Eddie och ändå lyckades Eddie bänka hela 185,5 kg och då slå sin farbror med ett halvt kilo.

Eddie har även som ungdom blivit bästa lyftare i poäng i samtliga viktklasser vid ett VM och som junior har han även plockat bästa poäng i EM. Som ett komplement till styrkelyftningen så utövar Eddie tyngdlyftning och har där plockat hem sex SM-guld!

Eddie är ett gott föredöme för sina jämnåriga kamrater och visar att hårt arbete lönar sig.”

 

Lennart Fyrk med föreningen Brunnsjöns vintervänner
Lennart Fyrk med Föreningen Brunnsjöns vintervänner har genom sitt arbete skapat möjligheter att nyttja Brunnsjön under vintertid till fritidsaktiviteter för Hedemoraborna, från barn till pensionärer - till fots, med sparkstötting, på skridskor och på skidor.

Föreningen har lagt ner ett stort jobb och många arbetstimmar för att hålla isbanorna och skidspåren i ett gott skick till gagn för alla utövare av vintermotion. De som bara vill njuta av vintervädret eller kanske grilla en korv har också möjlighet till det. Föreningen har också organiserat flera aktiviteter som t ex Brunnsjödagen, månskensskridskoåkning och aktiviteter för kommunens skolbarn i samarbete med skolorna. Genom sin Facebook - grupp har föreningen dessutom kontinuerligt informerat om isens beskaffenhet vilket bidragit till säkerheten för alla utövare

Barbro Bobäck, 16 februari 2016
Barbro är en god förebild inom folkhälsoområdet. Hon visar med sina 70 år att idrotten inte känner åldersgränser. 2015 sprang hon hem två VM-guld i friidrott för veteraner. Barbro satte nytt svenskt och nordiskt rekord på både 100 meter och 200 meter.

Calle Eklund, 15 december, 2015
Calle är en eldsjäl som genom sitt ideella arbete marknadsför Hedemora  genom att använda digital teknik och därigenom sätta Hedemora kartan.

Ann-Marie Sörbergs, 24 november 2015
Ann-Marie är en stor ambassadör för Hedemora, nationellt och internationellt, i och med iordningsställandet av visningslokal för Alvar Aaltos och Lars Israel Wahlmans design och möbelproduktion. Hon har inte bara svarat för dokumentation utan bär också visioner om hur Hedemora kan förvalta arvet nu och i framtiden.

  Nästa sommar kommer även ett bygdespel om Hedemora, som Ann-Marie är delaktig i, att uppföras på Hedemora Gammelgård.

Gunborg Morén, 20 oktober 2015
Gunborg har ett stort engagemang för flyktingars behov av hjälp och stöd, kurser m.m. Trots sin stora arbetsbelastning har hon alltid en stund över för att hjälpa och lyssna till människor i kris.

Kurt Östlund, 15 september 2015
Kurt Östlund är ordförande i den ideella föreningen Nostalgimacken i Långshyttan. Föreningen har skapat en mack med tidsenliga pumpar och tidsenlig interiör och därmed gett Långshyttan en trevlig mötesplats och Hedemora en turistattraktion. Föreningen med eldsjälen Kurt jobbar ständigt med att utveckla macken och dess aktiviteter. Deras torsdagsträffar under sommaren har blivit alltmer välbesökta.

Henrik Rantakallio och Anita Granberg, 16 juni 2015
Sveriges bästa ungdomsmekaniker. Henrik har blivit utsedd till Sveriges bästa unga bilmekaniker efter att bland 1433 elever från 118 gymnasieskolor deltagit i ett test som framtagits av Motorbranschens yrkesnämnder. 50 frågor om fordon, matematik och företagsekonomi ingick i provet. Henrik har genom sin insats gjort utmärkt PR för Hedemora och Martin Koch-gymnasiet.

Anita är en god ambassadör för Hedemora genom att hon deltagit i alla Stockholm Marathon-lopp som Utmärkelse - Hedemorablommanordnats sedan starten, vilket innebär trettiosju lopp. Resultaten har imponerat. Nu senast blev hennes sluttid 4 timmar och 47 minuter. Anita är ett föredöme och en inspirationskälla för Hedemoras folkhälsosatsning.

Daniel Boberg, 19 maj 2015
Daniel har i många år varit en av de drivande i Nattvandrarna och brinner för ungdomars bästa på ungdomars egna villkor. Nattvandrarna fyller en viktig funktion i Hedemora där klimatet mellan ungdomarna blir tuffare och polisen blir alltmer osynlig.  Han har med sin positiva attityd skapat ett förtroende och en dialog med ungdomarna som är unik. Daniel har spenderat många sena kvällar och nätter av sin fritid på stan för att hjälpa ungdomar.   

Fredrik Anger, 31 mars 2015
Fredrik är ordförande i en förening som jobbar aktivt med främjande av folkhälsa och jämställdhet. Alla får vara med och får stöd på sin egen nivå.
   Föreningen har en stor skara barn och unga som tränar tillsammans på Brunnsjöberget flera gånger i veckan och även många föräldrar lockas ut i spåren. Föreningen anordnar aktiviteter som riktar sig till alla som vill prova på skidåkning, oavsett etniskt ursprung. 

Thomas Djupenström, 17 februari 2015
ICA-handlaren Thomas Djupenström har, bland annat genom att sätta upp information i butiken på olika språk, tagit föredömligt steg mot ökad integration. Initiativet har blivit mycket uppmärksammat och därmed på ett positivt sätt satt Långshyttan på kartan.


 

Saknar Du någon information?

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2017-12-13