Die Grube in Rällingsberg

Rallingsbergs_gruvor.jpg

En kylig vinterdag år 1841 gick Carl Westerholm, en pigg och alert bonddräng och sökte efter malm på en gammal ”grufvret”, som tillhörde byn Hienshyttan. Med hjälp av en lånad gruvkompass inringades ett 700 m långt malmstreck. Upptäckten blev avgörande för Långshyttans fortsatta utveckling som järnbruk, när försörjningen av järnmalm nu var tryggad.

Rällingsbergs gruva består av fyra gruvor, som ligger vackert och överraskande öppet, mitt i ett sluttande odlingslandskap. När gruvan var som störst, arbetade här ungefär 100 män och kvinnor. Dynamitförråd, gruvstuga, maskinhus, skrädhus och en transformatorstation är allt som i dag återstår. Inom området ligger också ruiner och lämningar efter bl.a. anrikningsverket och ett omfattande transportsystem med kanaler, järnväg och linbana. Gruvan lades ned år 1932.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2019-12-12

Husbyringen Besökscentrum
Telefon: 0225-801 31
E-post: info@husbyringen.se

Hedemora Turistbyrå
Hökargatan 6
776 30 HEDEMORA
Telefon: 0225-343 48
www.visitdalarna.se