Barnahus i Dalarna

Barnahus är en samverkan mellan socialtjänst, polis, åklagare, Barn och ungdomsmedicin (BUM) samt Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) i samtliga kommuner i Dalarna. Barnahus är till för barn som blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp. Barnahus kan också lämna rådgivning kring dessa frågor.

På Barnahus vill vi erbjuda en trygg och barnvänlig miljö för barn som misstänks vara utsatta för vålds- eller sexualbrott. Barnet står i centrum för myndigheternas utredningar och barnet och dess familj ska få det krisstöd de behöver.

Vad händer på Barnahus?

När en anmälan om att ett barn/ungdom misstänks vara utsatt för ett vålds- eller sexualbrott kommer in till socialtjänsten eller polisen ska Barnahus kontaktas. Samverkansparterna kallas till samråd. 

Varje myndighet har ansvar för sin utredning, men i samrådet planeras och samordnas polisens och socialtjänstens utredningar för att skona barnet och säkra rättsprocessen.

När barnet kommer till Barnahus på förhör tar en specialutbildad polis emot i en trygg och barnvänlig miljö. Utredande socialsekreterare kan följa förhöret i ett rum bredvid för att barnet ska slippa upprepa sin berättelse om övergrepp. I vissa fall finns också barnläkare och BUP, åklagare och barnets juridiska ombud med och lyssnar.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2019-01-22
Skriv ut

Telefonnummer: 0243 - 747 10
Telefontid: 08.00-16.00

Samordnare:
Jennie Tärndal Hägglund och Kristin Hamberg