Statligt bidrag till dagligverksamheten

Person som sågar av en bräda

Under juni månad och under hösten får de som deltar i kommunens dagligverksamhet en rejäl höjning av den ersättning de får för sitt deltagande. 

Omsorgsförvaltningen har fått ett tillfälligt statsbidrag som ska användas till de som deltar i daglig verksamhet LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Omsorgsnämnden har beslutat att använda bidraget till att höja habiliteringsersättningen under juni månad och för perioden augusti – december 2021.

- Det blir en rejäl höjning för de som deltar i verksamheten under dessa månader. Det känns otroligt bra att få möjligheten att på det här sättet kunna ge lite extra. De gör ett fantastiskt och viktigt jobb i daglig verksamhet, säger Marjo Savelius förvaltningschef för omsorgen.

Hedemora kommuns dagligverksamhet

Dagligverksamheten erbjuder verksamheter och aktiviteter inom många områden. Dagligverksamheten ska bidra till en utvecklande och meningsfull vardag som innebär rutiner och trivsamt umgänge för de som deltar.

  • I LH-verkstaden utförs enklare förpacknings- och monteringsarbeten åt privata företag och på LH-trä deltar brukarna i produktionsprocessen med att kapa, hyvla, slipa och montera. Produkterna är tillverkade för att användas inom särskola, habilitering, dagcenter och boenden inom LSS eller andra verksamheter. 

  • Skrinet är en dagligverksamhet med egen butik, där deltagarna får nåla, mäta, klippa, sy, stryka och mangla. Här får man även väva med olika vävtekniker. Bland annat syr deltagarna gardiner och väver trasmattor.

  • I samverkan med Hedemorabygdens Ridklubb hjälper deltagarna till med skötsel av hästarna, med stallet och de sysslor som hör till en stor hästgård.

  • På Tvättboa tvättas en del av omsorgsförvaltningens arbetskläder. Tvättboa ansvarar även för att beställa nya kläder, laga och ersätta trasiga plagg. 

  • I Källans datacafé finns möjlighet att lära sig att hantera dator. Härifrån utgår även Naturspanarna som gör utflykter i både stad och landsbygd. Med Naturspanarna kan deltagare från Dagligverkamhet få ett avbrott i vardagsrutinerna och ägna sig åt andra trevliga aktiviteter som till exempel friskvård, nutidsorientering och lära sig mer om historia.

    På Källan har deltagarna även kontakt med deltagare på externa praktikplatser inom till exempel dagligvaruhandel, storkök, industri och hunddagis. Deltagarna har en del mindre städuppdrag och hjälper till med bakning och utkörning av varor till olika verksamheter inom omsorgen och även matlådor till pensionärer. Här arbetas det också med att utveckla friskvård och rörelse som alla kan delta i och man sjunger gärna en trudelutt och samtalar om viktiga saker som hjälper till att öka självständighet och trivsel.

  • I verksamheten på Ängen/Korpen jobbar individen på att lära känna sina sinnen. Här finns upplevelserum som följer pedagogiken i Händelseriket. Rummen är inredda för att stimulera upplevelser med färg, ljud, ljus och vibrationer, samt taktilberöring.

    Brukarna är delaktiga i matlagning efter förmåga i planering, inköp och odling av grönsaker. Samarbete finns med LH-verkstaden och Skrinet för att göra en del mer produktionsinriktade arbetsuppgifter. 

 

 
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-05-14

Startsida