Välkommen till Skrinet!

 

skrinet.jpg

Våra öppettider

Måndag, tisdag, onsdag: 10.00-15.00.
Torsdag: 09.00-18.00
Fredag: 09.00-13.00

Skrinet är en dagligverksamhet med egen butik

Skrinet startades redan 1985 och namnet påminner om verksamhetens textila innehåll. Skrinet är en butik på Åsgatan 78 i Hedemora som säljer produkter som tillverkas direkt i lokalerna och i kommunens andra dagliga verksamheter. Skrinets bakgrund är att de till en början skulle serva kommunens förvaltningar med exempelvis gardiner, dukar och löpare. Sedan starten på åttiotalet har kundkretsen vuxit betydligt och numera är både privata företag och andra kommuner runt om i landet liksom privatpersoner kunder i butiken.

Skrinet köper in nya tyger varje vår och höst som kunderna kan måttbeställa gardiner ur. Man tillverkar och säljer utöver specialsydda även vävda produkter som löpare och mattor. Och det går att lämna in rent tvättgods till mangling.

Skrinet är en omväxlande daglig verksamhet med många olika uppgifter som alla delar på. Att stå i kassan kan vara en liten mattelektion där man bland annat lär sig värdet på kronor och sedlar. Kassasystemet är anpassat efter deltagarnas förutsättningar så att alla klarar av uppgiften.

 

Vem är Skrinet till för och vad gör man där?

Den dagliga verksamheten är till för vuxna personer med olika former av utvecklingsstörning eller hjärnskador man fått i sitt vuxna liv.

På Skrinet finns det flera olika uppgifter bakom butiken. Symaskiner, mangel, tryckeri och vävstol är huvudområden och oavsett område så har man kundkontakt.

Skrinets dagliga verksamhet började med ett screen-tryckeri, som är ett sätt att göra ett snyggt tryck på textilier.

Vid symaskinen får man nåla, mäta, klippa, stryka och sy exempelvis gardiner.

Vid mangeln får man vika, paketera, väga, mäta, prissätta och stänka vatten så det blir en fin mangling.

I tryckeriet får man mäta, blanda färg och förstås trycka. Sen är det rengöring av ramar, bord och skrapor, att hänga upp nygjorda tryck till torkning och sedan fixera trycket genom att stryka det.

Vid vävstolen väver man. Där lär man sig sätta upp en väv och använda olika vävtekniker, som varpning, skedning, solvning, pådragning och spolning. Ibland vävs trasmattor och då klipper man upp tyger eller syr ihop mattrasor så dessa kan användas i vävstolen. Man gör även fållning på löpare och knyter fransen på mattorna.

I butiken har deltagarna handledning när de tar emot kunder, tar betalt och räknar dagskassan. Man är även med i prissättningen av varor och när man gör skyltningen och städningen av butiken.


Lärcentrum har även förlagt en lärlingsutbildning på Skrinet för elever inom Hantverksprogrammet som har insatser inom LSS. 

Skrinets pedagogik

Verksamheten är anpassad efter vilka förmågor och behov som deltagarna har. De ska få växa som personer och träna i alla moment inom verksamheten. Målet är att ge deltagarna en meningsfull sysselsättning. Det gör man genom att skapa en arbetsliknande miljö och förmedla en känsla av meningsfullhet och ansvar genom uppgifterna.

På Skrinet hjälps man åt. Alla har lika stor rätt till de olika uppgifterna och man är där på lika villkor. Vi är alla olika personer med olika stora hjälpbehov.

 

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-02-22

Dagcenter Skrinet
Åsgatan 43
776 32 Hedemora
0225-345 28 

Kommunens växel:
Tfn: 0225-340 00
E-post: Kommun@hedemora.se