"Det känns bra att plocka skräp och hjälpa naturen"

Barn med påse plockar skräp

Förra veckan deltog barn från förskolor och skolor i Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Samtidigt genomförde Kommunen en större satsning mot nedskräpning och då ställde kommunledning och kommunalråd också upp med skräpplock som insats för Hedemora.

Organisationen Håll Sverige Rent arbetar för mindre nedskräpning och visionen är att ingen ska skräpa ner. Under Skräpplockardagarna lär sig barnen om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Tre kommunala förskolor och skolor deltog i årets kampanj. Flera skulle varit med men fick tyvärr ställa in då verksamheterna är påverkade av covid-19. 

På Regnbågens förskola och på Smedby skola var nedskräpning det
återkommande temat för hela veckan. Barnen på Regnbågen såg bland annat en film om hur skräp samlats i haven. Att det var något barnen tog intryck av var tydligt när "Olle", 5 år fick frågan om vad som händer om man inte tar han dom skräpet. 

- Då blåser det ut i sjön, säger han, och visar med armarna hur skräpet flyger.

När vi är ute och letar skräp hittar "Ella", 4 år en trasig glasflaska och håller upp den högt så alla ser.

- Titta, vad jag har hittat! Den här kan djuren och människorna skära sig på, säger hon och lägger den i sin skräpkassa.            Barnen hittade inte så jättemycket skräp den här dagen, men är fullt engagerade innan benen blir trötta. När jag frågar vad det brukar finnas mycket skäp på andra ställen, svarar "August", 5 år att det finns mycket i hans skog. 

- Jag vill inte ha något skräp i min skog, säger han och ser inte glad ut. 

Nedskräpning på schemat i Smedby

På Smedby skola låg fokus hela veckan på skräp, natur, närmiljö och vikten av att skräpet hamnar på rätt ställe. På fredagen var det stor final i form av en städdag på skolan. Skolans Miljöråd, med en representant från varje årskurs, visade runt och berättade om alla aktiviteter. 

- Det känns bra att plocka skräp och hjälpa naturen, kommenterade barnen. Men om jag skulle träffa någon som skräpar ned – då skulle jag nog skälla på den.

Krossade glasflaskor, avgasrör och stora presenningar har hittats i närområdet och släpats hem till skolan. När skräpet sedan sorterades passade man också på att städa och göra fint på skolgården. Rabatter rensades, blommor planterades ut och skolans egentillverkade kompostjord kördes ut med skottkärror till skolans alla odlingsland.

- Det är väldigt roligt att se hur engagerade alla barnen blir i det här, säger Linda Bichis Holmberg, lärare i årskurs fyra. Och genom att ta hand om vår närmiljö lär vi oss också för framtiden. Barn som själva jobbat med att ta hand om sin skola är förstås mindre benägen att senare förstöra eller kasta skräp i området.
 
Under städdagen tittade de även på allt det i naturen som är fint. Gräs, ris och annat material samlades in att väva med och göra annat pyssel. 

Dagens lunch som var hamburgare, serverades smittsäkert i omgångar utomhus. 

- Det bästa med skolan är lärarna, och kompisarna, tycker Miljörådet.

Kommunledningen städade på stan

På torsdagseftermiddagen samlades en större del av kommunledningen, representanter från de kommunala bolagen, samt kommunalråd framför Rådhuset för att dra ut på en skräpplockarrunda på stan. För inte är det väl rätt att bara Hedemorabarnen ska dra stråna till stacken. 

Under den två timmar långa skräpvandringen mötte skräpplockarna många positiva invånare att diskutera med. Alla med om att nedskräpning är dåligt och att det var bra att kommunledningen var ute och var delaktig i problemet.

- Det är obegripligt att vi kan samla så här mycket skräp på så kort tid, sa Stefan Norberg, kommunalråd (s). 


Fler nyheter om kampanjen Skräpa inte ner din stad

”Om andra skräpar ner, kan väl jag också göra det?” (hedemora.se)

Skräpa inte ner din stad! (hedemora.se)

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-05-04

Startsida