Hjälp till i valarbetet 2022! Du behövs som röstmottagare.

En hand med dett röstkort.

Valnämnden i Hedemora kommun ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar valnämnden för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

Valnämndens uppgift är bland annat att bemanna Hedemora kommuns vallokaler på valdagen och förtidsröstningslokaler.
Söndag den 11 september är valdag för valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige 2022.
Som röstmottagare gör du det möjligt för väljare i Hedemora att utöva sin demokratiska rättighet –
att rösta i fria, hemliga och direkta val!

Är du kanske en av dem? 

Ansökan för tjänstgöring i valet 2022 har öppnat och du når den via följande länk: https://hedemora.jobbaival.se/Pages/Intresseanmalan 
Sista ansökningsdatum är den 28 februari 2022. 

Uppdraget som röstmottagare

Kommunen är indelad i åtta valdistrikt, fyra av dem ligger i centrala Hedemora, de övriga ligger i Långshyttan, Garpenberg, Vikmanshyttan och Dala-Husby.

I varje valdistrikt arbetar 6-8 röstmottagare. Dessa har olika roller i vallokalen: en är förordnad som ordförande och en som vice ordförande, med resterande förordnade som övriga röstmottagare. Ordförande och vice ordförande leder arbetet i vallokalen. Det är myndighetsutövning att tjänstgöra som röstmottagare och det är röstmottagarna som ansvarar för ordning i och i anslutning till vallokalen. Uppdraget som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt bemötande. Du ska medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt.

I rollen som röstmottagare förutsätter vi att du:  

  • har fyllt 18 år senast valdagen 
  • talar god svenska
  • är stresstålig, serviceinriktad och noggrann
  • inte kandiderar för ett parti i Hedemora kommun
  • språkkunskaper är meriterande

 

På valdagen tjänstgör du från ca kl. 07.30, med flera raster, tills dess att alla röster är räknade sent på kvällen. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Vänligen observera att om du erbjuds uppdraget som röstmottagare och tackar ja till att medverka så är det viktigt att du så snart som möjligt meddelar oss om du får förhinder. Din medverkan är viktig för oss och för genomförandet av valet.

Ersättning och utbildning

Som ersättning för arbetet som röstmottagare utgår ett skattepliktigt arvode. Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val.

Vid frågor kan du kontakta valadministratör :
Oksana.lukina@hedemora.se, tel. 0225-341 86

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-02-07

Startsida