Du ansöker om plats via vår e-tjänst. Du kommer i e-tjänsten att få ange från när du vill ha plats och vid vilken förskola i första, andra och tredje hand du vill att ditt barn ska gå.
För att kunna logga in och använda e-tjänsten krävs det att du har ett Bank-ID. Saknar du svenskt personnummer eller Bank-ID, kontakta kommunens barnomsorgshandläggare.
När du har ansökt om plats i förskolan får du svar i e-tjänsten om erbjuden plats som du där accepterar eller tackar nej till.
Urvalskriterier vid ansökan om förskoleplacering
Om det har önskats placering på en förskola för fler barn än vad som förskolan kan ta emot, behöver Hedemora kommun avgöra vilka av barnen som är mest berättigade till placering på förskolan.
För att göra det tillämpar kommun följande åtta urvalskriterier i nämnd ordning:
- Barngruppens sammansättning
- Barnet är folkbokfört i Hedemora kommun eller har rätt, enligt skollagens bestämmelser, att tas emot i Hedemora kommuns förskolor
- Barnet har behov av särskilt stöd
- Kötid
- Kötid i omplaceringskön
- Barnet är folkbokfört i, eller på annat sätt tillhör, orten där förskolan ligger eller i intilliggande ort
- Syskonförtur
- Lottning
Barngruppens sammansättning
Med barngruppens sammansättning menas här om förskolan kan eller inte kan ta emot ett barn i det barnets åldersgrupp. Förskolornas möjlighet att ta emot ett barn kan bero på barnets ålder. Ibland kan det vara så att förskolan har möjlighet att till exempel ta emot ett barn som är två år gammalt, men inte ett som är ett år gammalt.
Kötid
Kötiden är antalet dagar som har gått sedan ansökan om plats i förskolan inkommit till kommunen. Dagarna börjar räknas först från och med 4 månader innan det datum som man vill påbörja placeringen.
Om man ändrar sin ansökan, till exempel om man ändrar det datum som man vill påbörja placeringen, räknas det som en ny ansökan och kötiden nollställs.
Kötid i omplaceringskön
Kötiden är antalet dagar som har gått sedan ansökan om omplacering inkommit till kommunen.
Om man ändrar sin ansökan, till exempel om man ändrar det datum som man vill påbörja placeringen, räknas det som en ny ansökan och kötiden nollställs.
Syskonförtur
Med syskonförtur menar Hedemora kommun att det vid prövandet av ansökan finns ett barn på den aktuella förskolan som delar minst en vårdnadshavare med barnet som ansökan gäller.
Detta syskon behöver även vid tillfället då ansökan prövas vara tänkt att gå på förskolan när barnet som ansökan gäller är tänkt att börja på förskolan.
Lottning
I de fall kommunen inte kan avgöra vilka barn som är mest berättigade till den sökta förskoleplaceringen enligt något av de första sju urvalskriterierna blir lottning utslagsgivande.
Söka friförskola
Det är samma ansökningsförfarande för kommunala och fristående förskolor med undantag av förskolan Snödroppen i Dormsjö. Önskar du att ditt barn ska gå på Snödroppen kontaktar du dem direkt utifrån informationen på deras hemsida.
Ansökan om plats i förskola vid placering i familjehem
Ansvarig myndighet ansöker om plats i förskola för familjehemsplacerade barn via blanketten: Ansökan om förskola eller fritidshem vid placering i familjehem
Alla e-tjänster och blanketter finns i portalen för E-TJÄNSTER/BLANKETTER