Fel i rapportering om Munkbohemmet

En ung hand håller om en äldre hand

De senaste dagarna har Munkbohemmet och en befarad smittspridning där diskuterats i såväl media som i sociala medier. Hedemora kommun förtydligar här några saker i rapporteringen som blivit fel. 

Munkbohemmet rekommenderade anhöriga och andra besökare att inte besöka hemmet under helgen som gick, då smitta konstaterats bland personal, och samtidigt en boende fått symtom. Denne kunde inte få sina testresultat tillbaka förrän på måndagen, och därför, för att vara på den säkra sidan, rekommenderade vi besökare att avvakta med sina besök.

En form av karantän infördes också på boendet, helt i enlighet med smittskydds instruktioner. Karantänen innebär att de boende rekommenderas att stanna på sina rum, eller på sina avdelningar och personalen har skyddsutrustning för att inte sprida eventuell smitta.

Det visade sig att den boende inte var sjuk i covid-19.

Ingen av följande åtgärder innebär att någon varit inlåst, eller inte tillåtits göra något.

Vaccinerad personal blev sjuk 

En ytterligare fråga som figurerat i media är att det skulle ha varit personal som valt att inte vaccinera sig som blivit sjuk. Inte heller det stämmer. Det är i stället personal som vaccinerats med sin första spruta som blivit smittade. De smittade anställda var dock aldrig i kontakt med arbetsplatsen när symtomen uppdagades och vi kan i nuläget inte se någon smittspridning med anledning av detta. Personalen har agerat föredömligt.

De test som våra anställda två gånger i veckan tar för att upptäcka om de har en pågående covid-19-infektion är en viktig del i att upptäcka och begränsa smittan. Även de personer som har vaccinerat sig testar sig regelbundet.

Extrem sitation - samarbete med smittskydd

- Vi arbetar, och har arbetat i över ett år med att begränsa smittan. Jag förstår att många är trötta på de begränsningar som finns. Men läget är mycket allvarligt, och det är människoliv det i slutändan handlar om, kommenterar Kristina Backlund, kommunikationschef. Dessutom har den här rapporteringen delvis kommit att handla om enskilda individers val gällande vaccinering. Det är olyckligt. Våra medarbetare inom Hedemora kommun sliter hårt för att hantera en extrem situation. De förtjänar inte den här felaktiga kritiken. Istället visar ju den här situationen att en vaccinerad fortfarande kan bära smittan. Det finns en lärdom för många i det.

Hedemora kommun arbetar i nära samarbete med smittskyddsenheten inom Region Dalarna. Munkbohemmet har under hela pandemin lyckats hålla smittan utanför sina dörrar, och även i den här situationen kunde smittan hållas utanför verksamheten.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-04-28

Startsida