Kontaktpersoner

Vad är en kontaktperson?

En kontaktperson är en vän eller medmänniska som kan ge dig råd i vardagssituationer, följa med på fritidsaktiviteter, besöka dig i hemmet och hjälpa till att minska isolering.

Kontaktpersonen är en medmänniska till den funktionshindrade, en kompis som ska främja sociala kontakter och delaktighet i samhällets fritidsutbud.  Insatsen kan sökas av den funktionshindrade, vårdnadshavare, god man eller förvaltare. Det är kommunen som tillsätter kontaktperson. 

Kontaktpersonen har tystnadsplikt. Det innebär att den som har eller haft uppdrag inte får berätta om den person som de är eller har varit ett stöd för.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Det innebär:

  • att vara en medmänniska och vän
  • att stimulera till en aktiv fritid- att främja sociala kontakter
  • att ge råd och stöd i vardagssituationer
  • att vilja bygga upp en relation som varar en längre tid

Det viktiga i kontakten är ett ömsesidigt förtroende och att båda parter känner trygghet i kontakten. En kontaktperson är en medmänniska som lyssnar och stödjer individens egen utveckling.

Vem kan bli kontaktperson?

Man behöver inte några särskilda kvalifikationer. Men kontaktpersonen bör ändå tycka om, respektera och ha tid att vara tillsammans med andra människor, vara intresserad av hur andra människor har det och i övrigt ha en trygg och stabil livssituation.

Vad kan man förvänta sig som kontaktperson?

  • Att innehållet i uppdraget är tydligt
  • Vägledning, stöd och hjälp
  • Träffar vid behov
  • Utbildning
  • Ekonomisk ersättning
  • Hjälp att göra ett bra avslut

 

Vill du bli kontaktperson kan du tänka på följande;
Att etablera kontakt kan ibland gå fort och ibland ta längre tid. Det gäller att inte ha för bråttom eller för stora krav. Diskutera var, när och hur ni ska träffas. Planera uppdragets avslutning så att det känns bra både för den som fått hjälp och för kontaktpersonen.

 

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2018-12-10
Skriv ut


Biståndshandläggare LSS
Elisabeth Netzel
Tfn: 0225 – 341 95
E-post: elisabeth.netzel@hedemora.se