Giftig växt vid Hönsan

Sprängört (3)_webb.jpg

Sprängört är mycket giftig och växer i stort sett i hela Norden. Den växer alltid i eller nära vatten. Det är en väldigt giftig växt som är farlig för hälsan om du får i dig något av vätskan från den.

Den förekomst av sprängört som fanns vid badplatsen har grävts bort och vi uppmanar markägare runt Hönsan att göra detsamma. Att skära av stjälken är inget bra alternativ då man frigör den giftiga vätskan som kan läcka ut i vattnet och förgifta det. Växten bör grävas upp i sin helhet och förstöras.

OBS! Använd heltäckande klädsel om du handskas med växten.

Att äta endast små mängder av sprängört kan innebära livsfara. Symtom kan komma plötsligt, inom en halvtimme, med kraftig salivavsöndring, magsmärtor, kräkningar, diarré, ihållande kramper, medvetslöshet och andningsförlamning.

Vid misstänkt förgiftning: Ring 112 och begär Giftinformation. Åk direkt till sjukhus.

Läs mer information om sprängört www.sva.se/amnesomraden/giftiga-vaxter-a-o/sprangort/

Sprängört_webb.jpg
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-07-22

Startsida