Genom att i grupp få diskutera, av alla läst litteratur slogs vår tro, om att vi bemöter alla lika och att vi är ett jämställt samhälle sönder. De flesta av oss trodde nog att det såg annorlunda ut. Beroende av vilken ”ryggsäck” vi bär med oss så har vi olika lätt/svårt att ta till oss av den insikten.
Bild 3 Spännande men svårt. Vi ska försöka förändra beteenden och synsätt som funnits, och finns, i många år. När vi exempelvis studerade barnlitteratur och barnsånger upptäckte vi att pojkar många gånger har huvudrollen. Vi kan på ett lätt sätt ändra på det om vi tänker till och berättar sagorna lite annorlunda, men det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor.
Genusglasögon. Vi försöker sätta på oss genusglasögonen varje dag, men faller lätt tillbaka i fallgroparna. Tex….
Miljöns påverkan. När vi förändrar våra miljöer tänker vi utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Vi försöker dels skapa könsneutrala mötesplatser och då tror vi att alla former av skapande aktiviteter är bra. I de mer traditionella mötesplatserna försöker vi blanda olika typer av lekar. Dockskåpet, bilarna och bygglek kan samsas och bli en fantasieggande miljö för både flickor och pojkar.
För att kunna se om vårt tänk gör skillnad observerar vi oss själva och barngrupperna. Det fick vi träna på i utbildningen och vi tränar än!