Hedemora kommuns historia

 

2013 var det 150 år sedan Sveriges kommuner och landsting inrättades. För att uppmärksamma det arrangerade kommunarkivet en utställning och tog fram broschyren Hedemora kommun 150 år.


Några årtal i kommunens historia

1863 byttes sockenstämmor ut mot kommunalstämmor och kommunalnämnder i Husby, Hedemora och Garpenbergs landskommun. 

1868 infördes stadsfullmäktige i Hedemora Stad. Att det dröjde lite efter reformen 1863 berodde på att det var en frivillig förändring för mindre städer.

1914 fick Hedemora stad sin första kvinnliga ledamot i stadsfullmäktige, Fredrika Collin.

1919 hölls för första gången kommunalval med allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Samma år ersattes också kommunalstämman med kommunfullmäktige i de tre landskommunerna.

1952 blev Garpenbergs landskommun en del av Hedemora landskommun. Det var ett led i ännu en kommunreform, den så kallade storkommunreformen beslutad av riksdagen 1946.

1967 blev Husby landskommun och Hedemora landskommun en del av storkommunen Hedemora stad. Det var resultatet av ytterligare en kommunreform beslutad av riksdagen 1962.

1971 samlades de fyra kommundelarna tillsammans under namnet Hedemora kommun efter ett beslut i riksdagen om enhetliga namn på kommunerna.


Om du är intresserad av Hedemorabygdens äldre historia finns många artiklar på Wikipedia och på Hedemora stadsbibliotek finns en avdelning med ett fint utbud av lokalhistoriska media.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2017-01-17

Arkivarie
Nicole Matsson                                                

0225-341 65
nicole.matsson@hedemora.se