Garpenberg

 Anja_Hedqvist_2011-01-19_018.jpg

 

Garpenberg är en tätort till Hedemora kommun som ligger ca 15 km från Hedemora stad och har runt 520 invånare. I den äldre delen av byn Garpenberg finner man den jugenddekorerade kyrkan från 1780-talet. Auktionssalen som finns i den gamla järnvägssationen samt gammelgården och skolan hittar man också i den äldre delen av byn. I Garpenberg finns förskolan Bikupan och Garpenbergs skola som har årskurserna F-6.

 

Gruvan är en stor del av Garpenberg, ända sedan 1200-talet har orten haft en aktiv gruvdrift där man började med att bryta järnmalm.

År 1957 tog Boliden över gruvan i Garpenberg och idag bryts komplexmalm som innehåller zink, koppar, bly, guld och silver vilket är en metallmix som bidragit till att gruvan har en gynnsam kostnadsposition. Detta har lett till beslut om att expandera verksamheten i Garpenberg vilket Hedemora kommun är glada för.

 

Garpenbergs Slott byggdes år 1801 och är en sevärdhet på orten. På slottet finns bla restaurang, boende, och även möjlighet till att arrangera konferenser och bröllop.

 

I Garpenberg finns ett utbud av fritidsaktiviteter, bland annat har de Ryllshyttebacken där du kan åka slalom under vintern och det finns fina längdskidspår i Djupdalen.


Förskolan Bikupan

Garpenbergs skola

Fritidsgården Grottan


Fristående förskolor och skolor

Annaskolan

Dormsjöskolan 

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2015-04-01
Skriv ut

Tfn: 0225-340 00
Tfn-tider: 8:00-12:00, 13:00-17:00
E-post: Kommun@hedemora.se
Öppet: 9:00-16:00

Besök: Receptionen
           Hökargatan 6
           Hedemora