Algblomning

Honsan_140814.JPG

Algblomning är egentligen en tillväxt av cyanobakterier som "blommar".

Vissa algblomningar består av arter som kan producera gifter och som kan innebära hälsorisker för människor och djur. Symtom är lättare illamående, hudreaktioner, ögonirritation, svullna läppar, öronvärk, ont i halsen, snuva, feber, huvudvärk och/ eller magbesvär med illamående och kräkningar samt diarré. Under normala ofarliga algblomningar är vattnet oftast bara lätt grumligt. Blommande alger kan förekomma i klumpar, så kallade flockar. Ibland kan algblomning ses som tjocka massor på ytan. Algblomning med klumpar eller tjocka massor medför hälsorisker.

Husdjur och vilda djur är de grupper som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker algbemängt vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning.

För vuxna människor är risken att drabbas normalt liten. Barn som lättare får kallsupar löper en större risk än vuxna. Förutsättningen för att drabbas av riktigt allvarliga problem, är att få i sig gift genom att svälja större mängder vatten. Det är svårt att ge ett generellt svar på hur mycket vatten en människa måste få i sig för att bli dålig. Ofta rör det sig om större mängder och upprepade kallsupar.

Undvik att bada när badförbud är skyltat eller när vattnet ser ”läskigt” ut. När vattnet är uppenbar grumligt, färgat av ansamlingar eller gröna klumpar finns. Lika så är det säkrast att undvika att bada en period efter algblomningen försvunnit. Giftet kan finnas kvar i 1 månad.

Vid endast lindriga besvär kan vuxna avvakta medan barn bör följas upp eftersom det är svårt att avgöra hur mycket vatten de kan ha fått i sig. Kontakta tas med vårdcentral. Om ett djur blir dåligt bör veterinär kontaktas.

Läs mer om badsjöar i Hedemora Kommun här: Badsjöar

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2015-07-01
Skriv ut

Miljöinspektör/Tf Förvaltningschef

Hans Andersson

0225-340 85

hans.andersson@hedemora.se


Miljöinspektör

Jan Alfredsson

0225-340 82

jan.alfredsson@hedemora.se


Till kommunens växel: 0225-340 00

Miljöinspektör

Jari Arvola

0225-340 67

jari.arvola@hedemora.se


Miljöinspektör (t.o.m. augusti 2015)

Johanna Engberg

0225-340 72

johanna.engberg2@hedemora.se