Miljöpåverkan vid textilproduktion/konsumtion

textilkonsumtion.jpg

Textilproduktion är kopplat till negativ miljöpåverkan inom en rad områden såsom kemikalieförbrukning, utsläpp av växthusgaser och mikroplaster och dricksvattenbrist.

Vi svenskar konsumerar runt 14 kg textil per person och år, detta är en ökning med 20 % de senaste 20 åren.

Här är några tips och råd kring hur du kan tänka kring din textilkonsumtion;

 1. Behöver jag det här?
  Det bästa vi kan göra för att minska vår miljöpåverkan från textilkonsumtion är att i ett första    skede tänka över vår konsumtion. Nästan en tredjedel av de textilier som köps varje år används inte och i genomsnitt slängs åtta kilo per person och år, trots att dessa skulle kunna användas längre.

 

 1. Fynda i Farmors garderob
  Hela 90% av klimatpåverkan från textilkonsumtion är idag kopplat till inköp av nya varor. Om du inte har några släktingar eller vänner du kan dela eller byta kläder med så finns det flera second-hand butiker i Hedemora att botanisera i.

 

 1. Rätt märke
  Om du köper nytt, titta efter miljömärkta plagg såsom Eu Ecolable, Global Organic Textile Standard (GOTS) etc.

 

 1. Lappa & Laga
  Ta väl hand om dina kläder så håller de längre. Laga en trasig knapp, vädra istället för att tvätta ibland och stäng dragkedjor vid tvätt.

 

 1. Säg adjö på rätt sätt
  Självklart lämnar du in dina hela och rena kläder du inte längre vill ha för Återanvändning? Men visste du att du även kan lämna in trasiga och lätt nedsmutsade textilier som kan få nytt liv som exempelvis industritrasor? Grön Behållare från Human Bridge finns på ÅVC Hamre.

 

Så här arbetar vi i Hedemora för att hjälpa dig att minska din miljöpåverkan från textilkonsumtion;

 1. Hela och rena kläder tar vi emot på Nygammalt på ÅVC Hamre. Nygammalt är kommunens egen secondhandverksamhet och kläder och andra prylar säljs sedan i lokalen på Kraftgatan, du kommer väl och hälsar på snart?!

 

 1. Har du lätt nedsmutsade eller trasiga textilier? Lägg dem i en påse och förslut den väl, sedan lägger du den i någon av Human Bridges gröna containrar på ÅVC Hamre. De kläder som inte går att sälja går istället som återanvändning som exempelvis industritrasor.

 

Under 2019 lämnade ni 13,3 ton textilier i Human Bridges containrar på ÅVC Hamre, det är en ökning med nästan 60% från föregående år. Och därtill sär det otaliga barn och vuxna som har hittat ny vinterjacka, lucialinne, tuffa vårskor och examensklänningar i vår second handbutik på kraftgatan.


Stort tack, både till er som handlar och som lämnar!

 

Fakta och siffror i denna information kommer från Hedemora Energi AB, Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2020-07-21

Startsida