Om du upptäcker en bisvärm

En bisvärm i ett träd

Det surrar för fullt i bikuporna just nu, men den kalla våren kan öka risken för att bina svärmar. Slår vädret om och blir varmt så ökar svärmlusten hos bina.

Att hämta bisvärmar är viktigt annars finns risken att bisjukdomar sprids. Bisvärmar kan också vara skrämmande för allmänheten och är man allergisk kan det vara mycket obehagligt att upptäcka en svärm i närheten av där man bor. Eftersom svärmande bin gärna sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan de också söka sig dit om man inte ser till att fånga in dem. Det kan bli besvärligt för husägarna att bli av med bina och därför värnar biodlarna om att få information om upptäckta bisvärmar så de kan fångas in.

Sveriges Biodlares Riksförbund lanserade förra året en telefontjänst som ska hjälpa allmänheten om man har upptäckt en bisvärm.

Svärmtelefonens nummer är - 0766-86 07 01

https://www.biodlarna.se/svarmtelefonen-2

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-05-07

Startsida