Omsorgens personalsituation i sommar

Omsorgens kontor på Vintergatan utifrån.

Vi har gjort allt vi kan!

Under hela våren, eller redan från slutet av förra året, har det varit osäkert hur kommunen skulle lyckas med att anställa sommarvikarier till omsorgen. Det är inte ett problem som enbart Hedemora stått inför. Alla kommuner i Dalarna samt i Sverige har haft lika svårt.

Nu är sommaren här och bemanningsenheten har arbetat hårt för att ordna så ordinarie personal får sin efterlängtade semester. Antalet vikarier som behövs för att klara sommaren och fylla de luckor som finns under semesterperioderna är 145 personer.

- För drygt en månad sedan saknades fortfarande ungefär 40 vikarier. Vi har sedan länge vetat att det skulle bli svårt att hitta sommarvikarier. Alla som jobbar med bemanning inom omsorgen har samma problem, säger Terese Sörbergs, chef bemanningsenheten.

Sommarvikarierna är viktiga, omsorgen fungerar inte utan personal och det går inte att stänga igen verksamheten för semester. Den måste fungera lika bra året runt. Och det är viktigt att den ordinarie personalen kan ta sin semester och vara lediga under sommaren.

- Vi har sett en tendens till att antalet sökande har minskat år för år. Jag har intervjuat hundratals. Tyvärr är det för få som har rätt kompetenser och det gör att vi måste välja bort sökanden. Det är våra brukares säkerhet och rätt till en bra omsorg det handlar om. Vissa saker kan vi stötta upp och ge utbildning för, andra är svårare att lösa. Till exempel behövs körkort för personal inom hemtjänsten och LSS, säger Terese.

Det har varit svårare i år att anställa vikarier och betydligt osäkrare om allt skulle falla på plats. Det har också gjort att det krävs mer nytänkande och att göra lite annorlunda i rekryteringsprocessen.

- Vi har fått tänka i nya banor, var kan vi hitta nya sökanden. Det är lätt att fortsätta på samma sätt som vi alltid gjort. Det funkar inte. I år har vi gjort ett bra jobb och nu kan vi utveckla det för att lyckas ännu bättre till nästa sommar, säger Terese.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-07-04

Startsida