Granen

Granens äldreboende finns i anrika Långshyttan och ligger i ett skogsnära och naturskönt område. Det är gångavstånd till affär och övriga samhället med närhet till vattendrag och sjön Tyllingen.

Granens äldreboende i Långshyttan

 

Snabbfakta om Granen

 • Boendet består av 4 avdelningar
 • Lägenheterna hyrs av Hedemorabostäder
 • TV-licens, el och vatten ingår i hyran
 • Hemförsäkring står den boende själv för
 • Bostadstillägg kan sökas via Pensionsmyndigheten
 • Omvårdnadspersonal och sjuksköterska finns att tillgå alla dagar, dygnet runt
 • Arbetsterapeut och sjukgymnast finns tillgängliga 2 gånger/vecka samt efter överenskommelse

Om lägenheterna

Granen består av två byggnader som möter varandra i ena kortändan. Det finns 31 lägenheter med 33 platser som är ordnade i 3 våningar inklusive markplan. På avdelningen Eken finns 5 lägenheter avsedd för personer med utredd demenssjukdom och minnesproblematik.

Lägenheterna är indelade efter fem arbetsgrupper vilket innebär att de äldre oftare möter samma personal;

 • Grön- 5 lägenheter avsedda för personer med demenssjukdom
 • Blå - 6 lägenheter varav 1 avsedd för samboende par
 • Röd - 6 lägenheter varav 1 avsedd för samboende par
 • Gul - 7 lägenheter

Alla lägenheter har balkong och på varje våningsplan har de båda husen tillgång till en gemensam stor terrass, som syns på bilden ovan. En del av lägenheterna har kokmöjligheter och samtliga lägenheter har rymliga hygienutrymmen. Det finns tillgång till förrådsutrymmen i källaren. I markplan finns en Samlingssal för underhållning och aktiviteter och de boende kan även låna den för festligheter som födelsedagar och liknande.

På Granen hyr man sin lägenhet av Hedemorabostäder AB, precis som en vanlig lägenhet. Det betyder att man har sina egna möbler i sin lägenhet med undantag från sängen, som tillhandahålls av kommunen.

Man skaffar sin egen hemförsäkring men TV-licensen, elen och vattnet ingår i hyran. Personalen ordnar med tvätt av kläder mm och med städning av lägenheten. Fönsterputsning utförs däremot av anhörig eller bekostas av den boende.

Aktiviteter på Granen

Aktiviteterna är anpassade efter de äldres förutsättningar och det är alltid frivillig medverkan i de aktiviteter som anordnas. Torsdagen är den givna aktivitetsdagen men respektive avdelning ordnar aktiviteter även andra dagar. Vi kan spela bingo, ha högläsning eller sång och lekar. Även tipspromenader, korvgrillning och ibland ordnas dam- och herrlunch för de boende. Vid tillfälle har vi även Caféträff och fikar med gott hembakat kaffebröd.

Bland årets högtider firar vi påsken, advent och julafton med findukning och något extra. Midsommarafton ordnas med majstång och det som hör till. Vi gör utflykter till exempelvis Älgparken här i Långshyttan och andra ställen.

Granen har ett större grönområde med utemöbler och hammock som är omgärdat med staket så även de boende med utredd demenssjukdom kan känna sig trygga att promenera.

Om måltider

Frukost, lunch och middag serveras i det gemensamma matutrymmet på varje avdelning, men det går förstås även bra att äta inne i sin lägenhet om man hellre önskar det.

Maten tillagas på Vasaköket i Hedemora. Personalen berättar gärna om vad som står på veckomenyn.

Personalen på Granen

Vid inflytt på Granen man ett välkomstsamtal där enhetschefen och kontaktpersonen från omvårdnadspersonalen välkomnar och berättar om boendet. Det är ett bra tillfälle att ställa alla de frågor man kan ha.

Alla som bor på Granen har en kontaktperson. Det finns tillgång till personal dygnet runt i omvårdnadspersonal och sjuksköterska. Arbetsterapeut och sjukgymnast finns tillgängliga ca 2 ggr/v samt efter överenskommelse på vardagar. Läkare kommer på läkarkonsultation till boendet varje vecka och nås övrig tid på telefon av sjuksköterskan.

Ansvaret för vården och omsorgen är uppdelat så här;

 • Omvårdnadspersonalen har ett ansvar för den vård och omsorg som de ger.
 • Sjuksköterskan ansvarar för den medicinska vården upp till sjuksköterskenivå.
 • Enhetschefen bär det övergripande ansvaret för hela verksamheten.

Teamträffar sker varannan vecka. I en teamträff deltar sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, vård- och omsorgspersonal och enhetschefen. Teamträffen är till för att samordna personalen så att deras arbetssätt bygger på en helhetssyn på den enskilda äldres behov, för att vården och omsorgen ska vara genomtänkt och på så vis bli tryggare.

Övrig service

Vi har frisör och fotvårdare som regelbundet kommer till Granen och ger behandlingar. På födelsedagar eller vid andra tillfällen när den egna lägenheten inte räcker till så finns exempelvis den gemensamma Samlingssalen, som annars används för underhållning och aktiviteter.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2021-06-17


Telefonummer till Granen: 0225-346 13

Adress:
Björkallén 7-9
776 71 Långshyttan