Norden

Norden är ett demensboende i Hedemora med 42 lägenheter. Det ligger på promenadavstånd till det natursköna området Hovran vid nedre Dalälven och anrika Hedemora kyrka. Norden ligger även granne med Hedemora vårdcentral, Folktandvården och äldreboendet Vinstragården.

 

Snabbfakta om Norden:

  • Norden är ett äldreboende för personer med demenssjukdom eller minnesproblematik
  • Lägenhterna hyrs i första hand, det vill säga som en vanlig lägenhet
  • TV-licens ingår i hyran
  • Hemförsäkring står den boende själv för
  • Bostadstillägg kan sökas från Pensionsmyndigheten
  • Omvårdnadspersonal och sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt, alla dagar
  • Arbetsterapeut och sjukgymnast finns tillgängliga på vardagar efter överenskommenlse


Om lägenheterna

När man bor på äldreboende så hyr man sin lägenhet i första hand precis som en ”vanlig” lägenhet. Det betyder att man har sina egna möbler – frånsett sängen som tillhandahålls av kommunen av arbetsmiljöskäl. Lägenheterna består av ett rum med kokvrå, ett stort duschutrymme och klädkammare. På övre plan har lägenheterna balkong och på nedre plan har de egen uteplats.

Lägenheterna är fördelade på 7 mindre grupper med 6 stycken lägenheter på varje grupp. Grupperna är fördelade på 2 plan och heter Anna, Britta, Cesar, Dagny, Eva, Fanny och Gustafgruppen.  Man ordnar själv med egen hemförsäkring men TV-licensen ingår i hyran. Personalen ordnar med tvätt av kläder m.m. och städning av lägenheten. Fönsterputsning utförs av anhörig eller bekostas av den boende.

Aktiviteter på Norden

Varje vecka har en boendegrupp ansvar för att ordna en aktivitet för de boende i hela huset. En sådan aktivitet kan vara bingo, tipspromenad, glasskiosk, utställning, dans, manikyr, bakning, filmvisning, massage eller olika former av utflykter.

Aktiviteterna är anpassade efter de boendes förutsättningar och det är alltid frivillig medverkan i de aktiviteter som anordnas. Sista fredagen i månaden är det Café då vi dukar fint och fikar med gott hembakat kaffebröd.

Det finns även återkommande aktiviteter efter årets högtider och årstider. Årstiderna spelar en viktig roll för vilka aktiviteterna som anordnas. Nordens profil är trädgård vilken vi utnyttjar så mycket vi kan när vädret tillåter. Vi har till exempel trädgårdsdagar, korvgrillning och sommarfest utomhus.

På tomten finns bärbuskar, fruktträd, syrenberså och planteringar. Vi har tomten inhägnad vilket ger frihet för den demenssjuke att ändå komma och gå efter önskemål.

Om måltider

Måltiderna äts tillsammans med gruppen om inget annat önskas. Det går även bra att äta inne i lägenheten. Huvudmålen tillagas på Vasaköket i Hedemora. Frukost och mellanmål tillagas av varje grupp.

Om personalen på Norden

När man flyttar in på Norden erbjuds ett välkomstsamtal där enhetschefen, sjuksköterska och kontaktpersonen från omvårdnadspersonalen välkomnar och informerar om Norden och den vård vi bedriver. Det är ett bra tillfälle att ställa alla de frågor man kan ha.

Vi informerar bland annat om att vi registrerar i Senior Alert som är ett Nationellt kvalitetsregister för att förbättra vården för de äldre. Vi arbetar aktivt med att förebygga fallolyckor, undernäring och trycksår samt gör en munhälsobedömning två gånger om året. 

Alla som bor på Norden har en kontaktperson. Det finns tillgång till personal dygnet runt i omvårdnadspersonal och sjuksköterska. Arbetsterapeut och sjukgymnast finns tillgängliga på vardagar efter överenskommelse. Läkare finns på boendet var eller varannan vecka och nås övrig tid på telefon av sjuksköterska. Eftersom Norden är ett demensboende har kommunens demenssköterska sitt kontor här.

Ansvaret för vården och omsorgen är uppdelat så här;

  • Omvårdnadspersonalen har ett ansvar för den vård och omsorg som de ger.
  • Sjuksköterskan ansvarar för den medicinska vården upp till sjuksköterskenivå.
  • Enhetschefen bär det övergripande ansvaret för hela verksamheten.

Övrig service

På födelsedagar eller vid andra tillfällen när den egna lägenheten inte räcker till så finns det gemensamma utrymmen som kan användas.

Vi har frisör och fotvårdare som regelbundet kommer till Norden och ger behandlingar.

Det är promenadavstånd till Apotek, Vasaliden och Vasahallen.

 Kontakt

 Se kontaktfliken ovan för telefonnummer och adressuppgifter till boendet och enhetschef.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-05-12

Enhetschef
Tfn: 0225-345 02

Telefonnummer till Norden: 0225-345 00

Telefonnummer till grupperna:

Annagruppen: 0225-345 56
Brittagruppen: 0225-345 53
Cecargruppen: 0225-345 57
Dagnygruppen: 0225-345 58
Evagruppen: 0225-345 54
Fannygruppen: 0225-345 59
Gustavgruppen:0225-345 55

nattetid 21.00-07-00: 0225-345 55

Adress:
Vinstravägen 1a-e
776 30 HEDEMORA