Hur mycket skräpar vi ner på en vecka?

Uppsamlat brännbart skräp

Hedemora kommun uppmärksammar och informerar om nedskräpning den 2-6 maj, som en del i organisationen Håll Sverige Rents arbete mot skräpet.

Varje vardag städar kommunen bort det som slängs på marken, året runt. Hur mycket det är? Det kan vi under veckan se på Åsgatan där våra medarbetare på Mini-maxi slänger skräpet de samlar upp dag för dag under en vecka. 

Förskolor och skolor runt om i Hedemora har under flera år deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockarkampanj. Nu gör de det igen och under veckan uppmärksammar vi deras insatser för miljön i våra socia medier. 

”Om andra skräpar ner, kan väl jag också göra det?” 

Att det är skräpigt kan göra att människor inte trivs och att man känner sig otrygg. Det kan också leda till mer nedskräpning och skadegörelse på platsen. Människor uppfattar det nämligen som mer okej att slänga skråp på en plats som redan är nedskräpad.

Till slut förlorar vi respekten för den skräpiga platsen och vi börjar uppleva den som otrygg. Dessutom kostar det kommunen mycket tid och pengar för att städa upp.

  • 8 av 10 svenskar tycker att nedskräpning är ett stort problem.
  • 9 av 10 tycker att det är viktigt att minska nedskräpningen.
  • 9 av 10 tycker att det är rätt att säga till om någon skräpar ner.
  • 5 av 10 upplever att nedskräpningen generellt har ökat under de senaste tre åren.
  • 50-60 timmar, går det åt till att städa på stan i Hedemora - dyrbar tid som kommunen gärna lägger på annat som gör det mer trivsamt och attraktivt i vår stad.fimpaffischwebb.JPG
så lång tid tar det 2022.JPG
skräpboten_2022.JPG

Klicka på bilderna för att se dem större.

skräphjälte_2022.JPG
är det värt_2022.JPG
snus_2022.JPG

Skräpa inte ner din stad

35 miljoner skräpföremål slängs på marken varje vecka i Sverige. Det motsvarar 60 ton skräp!

25-30 år tar det ungefär för ett tuggummi att sönderdelasså att de inte syns. Fläckarna från fastkletade tuggummin påmarken är bland det svåraste att städa bort. Uppskattningsvisfinns 22 miljoner tuggummin just nu i Sveriges stadskärnor. 

Var och en har ansvar att hålla skräpfritt, inte kommunen. Enklast är att ta hand om sitt eget skräp, snus och fimpar. Inte slänga det på marken.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-05-04

Startsida