Kriminalitet

Av olika skäl kan man hamna i situationer som leder till att man på något sätt bryter mot lagen. 

Gnistan, socialtjänsten i Hedemoras öppenvård för barn och ungdomar, arbetar med att förebygga kriminalitet hos ungdomar. 
De stödjer också föräldrar och ger råd kring sådant som händer under ungdomars tonårstid. Gnistan arbetar med barn och ungdomar såväl enskilt som i grupp. 

 
Har du blivit utsatt för brott?

Har du blivit utsatt för brott kan du få stöd och hjälp av barn och ungdomssektionen och Södra Dalarnas Stödcentrum för unga brottsoffer. 
 

Stödcentrum Södra Dalarna
Verksamheten består av två delar: 
- Stöd till unga brottsdrabbade 
- Medling vid brott 

Stödverksamheten 
Vänder sig till dig som är mellan 12 och 21 år och har blivit utsatt för brott. Du får hjälp med att bearbeta dina upplevelser och att förbereda dig inför en eventuell rättegång.

Vi erbjuder också praktisk hjälp till exempel hur man kontaktar olika myndigheter och försäkringsbolag. Vi kan också finnas med som stödperson vid olika möten.

Du får vara anonym och brottet behöver inte vara anmält för att du ska få stöd. 

Medlingsverksamheten 
Är till för både den som begått brott och den som blivit utsatt. Mötet är väl förberett och sker tillsammans med en opartisk medlare.

Här kan man få möjlighet att försöka ställa saker och ting till rätta, gottgöra och förklara. Som brottsutsatt kan man få berätta om brottets konsekvenser samt få svar på frågor som man burit med sig.

Medling är användbart vid många typer av brott t ex: misshandel, hot, snatteri, stöld, rån och skadegörelse. Medling är frivillig för båda parter.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Mer information använd denna länk.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2018-01-15
Skriv ut

Samordnare och social rådgivare, telefon 070-323 68 05

Telefon och besökstider: Tisdagar och torsdagar kl 09.00–16.00

E-post: omsorg@avesta

Besöksadress: Stödcentrum södra Dalarna finns i polishusen i Hedemora och Avesta.