Rösta om namnet på Hedemoras stadsscen

Under hösten har vi fått in ett 60-tal förslag från våra kommuninvånare på namn till Hedemoras stadsscen, aulan som delas mellan Martin Koch-gymnasiet och Vasaskolan. Varmt tack för engagemnaget med förslagen. 

Bildningsutskottet har plockat ut tre namn ur högen av förslag och därefter genomfördes en allmän omröstning som pågick till 10 januari 2022.

Omröstningen är nu avslutad.

Stort tack till alla er som har röstat! Det formella beslutet om namnet kommer fattas inom ett par veckor utifrån röstreslutatet. 

Förslag 1. Kerstinsalen

Kerstin är ett namn som många i Hedemora förknippar med Kerstin Hed, Kerstin Thorborg eller Kerstinstatyn som står i Myntparken.

Kerstin Hed, pseudonym för Hilda Gunilla Olsson, född Fredriksson 21 maj 1890 i Hamre Hedemora. Hon var författare och en av samtidens stora poeter.

1955 mottog hon Illis Quorum (regeringens belöningsmedaljer) som utdelas av regeringen för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Hon hann med att ge ut 17 diktsamlingar, två prosaböcker och finns med i tre poesiantologier.

Kerstin Thorborg, uppvuxen i Hedemora. Född 19 maj 1896 i Söromsjöbygden i Venjans socken i Dalarna.

Kerstin var en av sin tids absolut bästa Wagnersångerskor och var under 1930- och 40-talen det kanske största svenska namnet på den internationella operahimlen.

1925 signerade Kerstin Thorborg sitt första kontrakt med Kungliga Teatern och undertecknade sitt första utländska kontrakt med Nürnbergoperan 1930.

Efter detta verkade hon huvudsakligen inom det tyska språkområdet och blev senare en del av den fasta ensemblen vid Metropolitan i New York. År 1944 utnämndes Kerstin Thorborg till hovsångerska.

Kerstin blev också uppmärksammad för att tidigt tagit avstånd från Hitler och nazismen.

Kerstinstatyn. År 1946 köpte Hedemora kommun in skulpturen ”Kerstin” av konstnären Nils Enberg. Skulpturen har under åren blivit utsatt för vandalisering vid ett flertal tillfällen.

Under 2016 fick konstnär Mats Loden uppdraget att återskapa Kerstinstatyn och den 5 september 2016 var skulpturen åter på plats i Myntparken.

Namnet Kerstin kom till efter en pristävling med Hedemoras invånare och invigningen skedde 1946.

Förslag 2. Parnassen

Parnassen kan ses som sånggudinnornas hemvist eller skaldekonstens estrad. Begreppet parnass används för framstående och berömda konstnärer och vetenskapspersoner. Enligt grekisk mytologi var Parnassos två bergstoppar helgade åt gudarna Apollon och Dionysos. 

I den franska traditionen är parnassen den plats där konstnärer och vetenskapsmän kommer till vila i livet efter detta, i gott sällskap av andra lärda män och kvinnor.

Förslag 3. Vasateatern

Namnet Vasa kommer från Gustaf Vasa kung av Sverige 1523–1560 och har flera anknytningar till Hedemora.

Peder Svensson i Vibberboda , var en svensk hövitsman (militär befälhavare) som stödde Gustaf Vasa under Befrielsekriget som utmynnade i att Gustav Vasa blev kung.

Det sägs att kung Gustav Vasa ska ha haft ett myntverk i dagens Myntparken mellan 1521 till 1524, där den så kallade Dalklipping skapades.

Vasaskolan är också uppfört i så kallad Vasastil, inspirerad av nationalromantiken.

Om den nya stadscenen


I februari 2022 väntar invigning av det vi kallar för Hedemoras stadsscen, Vasaskolans och MK-gymnasiets gemensamma aula. Tills dess behöver vi ge den ett passande namn. Nu har du chans att lämna ditt förslag. 

Under hösten-vintern renoverar kommunen aulan på Vasaskolan och Martin Koch-gymnasiet. Lokalerna blir ordentligt uppfräschade och tekniskt uppgraderade, med större tillgänglighet för fler. Och inte bara för skolornas elever och lärare.

Läs mer: Vad ska Hedemoras stadsscen heta?

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-01-11