God, klimatsmart mat på schemat

klimatsmart.jpg

Varje dag äter 2000 barn och ungdomar mat på någon av kommunens skolor och förskolor. Idag utbildas och inspireras kommunens personal för att laga mer hållbar och klimatsmart mat.

I köket på Vasaskolan lagas sötpotatispannkakor, vegetarisk lasagne och biffar på rotfrukter och kycklingfärs. Det luktar gott redan utanför dörren.

Det är en satsning för all personal som lagar mat för Hedemoras skolor och förskolor inför temaveckorna, vecka 46 och 47. Personalen lagar en rad måltider som är klimatsmarta och hälsosamma.

– Maten vi lagar till barnen har stor påverkan på klimatet, säger Ewa Waller Kaustinen, enhetschef Hedemora kommun. Att servera ris som färdats över hela världen, eller potatis som odlats här ger helt olika klimatavtryck.

– Vår förhoppning är att inspirera vår personal till nya maträtter men också till att inspirera barnen till att tänka lite nytt när det gäller vår mat.

Hur blir det om man använder kyckling i sin taco, hur smakar blomkålsris och vad är det som gör maten klimatsmart?

Temaveckorna, som går under namnet Best Food Forever, BFF, ska ge barnen och ungdomarna möjlighet att reflektera kring klimat- miljö- och hälsofördelar med vilken mat vi äter utifrån exempelvis var och hur den produceras.

Satsningen för klimatsmart mat är en del i Hedemoras arbete för hållbarhet. Här kan du läsa mer om vårt arbete https://hedemora.se/sv/vision-och-mal/hallbar-utveckling__80

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2019-10-29
Skriv ut