Handlare i samarbete för mat till alla

nyhetsbild.jpg

Igår träffades livsmedelshandlarna, representanter för Röda Korset och Svenska kyrkan hos kommunalrådet Stefan Norberg, för att tillsammans samtala om hur vi i Hedemora ska göra och hjälpa varandra under Covid-19.

Handlarna kunde rapportera att livsmedelsförsörjningen fungerar bra och att man får in leveranser av varor. Samtidigt innebär behovet av hemlevererade varor en ökad belastning på handlarna och de arbetar hårt för att hjälpa riskgrupper i kommunen.

- Vi behöver alla lösa detta tillsammans. Oavsett om du är granne, arbetskollega eller anhörig. Tillsammans behöver vi stötta varandra som människor. Med visad omtanke kommer vi att klara denna utmaning bättre, säger Stefan Norberg, kommunalråd (s).

Nu när Hedemorabor som tillhör riskgrupp inte ska vara i affärerna, hur ska man som då få sina livsmedel hem till sin bostad?

- Man kan prata med sin granne eller be någon närstående om hjälp, säger Stefan och så har vi våra frivilliga organisationer såsom Röda Korset som stöds av Sparbanken samt Svenska kyrkan.

Påsken är en av våra största mathelger och det brukar innebära mycket folk i butikerna på kort tid. Handlarna efterfrågar lite längre framförhållning från kunderna när det gäller helgens mat.

- På så sätt minskar vi också risken för smittspridning, och vi hinner fylla på varor löpande.

- Svenska kyrkan kan också hjälpa till med att beställa varorna digitalt, säger Marie Pederby och Taina Herlitz som båda arbetar som diakoner i Svenska kyrkan.

- Sedan kommer vi att köra ut maten. Det här är särskilt viktigt för de som inte har grannar eller andra släktingar som kan hjälpa dem. Nära vänner, barn och/eller barnbarn kanske bor långt bort och då är det inte enkelt att hjälpa fastän man gärna vill.

Hjälp oss genom att  

  1. Veckohandla gärna 
  2. Visa omtanke om varandras behov 
  3. Prata och hjälp gärna din granne.

Du som tillhör en riskgrupp och som inte har någon möjlighet alls att få hjälp att handla och få hem din mat kan kontakta:

  • Röda Korset i Långshyttan. Till oss kan du ringa måndagar och torsdagar på
    telefon: 073-748 33 79.
  • Röda Korset i Hedemora. Till oss kan du ringa måndag till fredag på telefon: 0225-15810.
  • Svenska kyrkan i Hedemora, Husby och Garpenberg församling. Till oss kan du ringa måndagar och torsdagar mellan kl 10-15 på telefon: 076-940 26 52.


Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2020-04-03
Skriv ut