Under den varma våren har växten Smal vattenpest (Elodea nuttalli) fått fäste i Hönsan. Vattenpest kan ha spridits från akvarier men den kan även ha kommit med fåglar. En anledning till att växten trivs så bra i Hönsan är det stora siktdjupet, nu ca 3,5 meter.
Växten sitter löst förankrad i botten och har slingor som kan bli flera meter lång. Delar som har lossnat bildar, tillsammans med algen Gubbslem (Gonyostomum semen), sjok som nu flyter runt i Hönsan. I det här skedet hjälper växten till att syresätta vattnet och tar upp näringsämnen. Enligt uppgift motverkar dessutom vattenpesten blomning av blågröna alger.
När växten efter sommaren dör och ska brytas ner frigörs näringsämnen och syre förbrukas. Kommunen kommer därför i den mån det är möjligt att under hösten samla ihop och föra bort de flytande växtsjoken. Under sommaren kommer vi endast att hålla badplatsen så fri från vattenpest som möjligt. I övrigt står det privata bryggägare fritt att själva rensa undan växten vid sina bryggor.