Slingerväxter och alger i Hönsan

Honsan_02ME_20160622.jpg

Under den varma våren har växten Smal vattenpest (Elodea nuttalli) fått fäste i Hönsan. Vattenpest kan ha spridits från akvarier men den kan även ha kommit med fåglar. En anledning till att växten trivs så bra i Hönsan är det stora siktdjupet, nu ca 3,5 meter.

Växten sitter löst förankrad i botten och har slingor som kan bli flera meter lång. Delar som har lossnat bildar, tillsammans med algen Gubbslem (Gonyostomum semen), sjok som nu flyter runt i Hönsan. I det här skedet hjälper växten till att syresätta vattnet och tar upp näringsämnen. Enligt uppgift motverkar dessutom vattenpesten blomning av blågröna alger.

När växten efter sommaren dör och ska brytas ner frigörs näringsämnen och syre förbrukas. Kommunen kommer därför i den mån det är möjligt att under hösten samla ihop och föra bort de flytande växtsjoken. Under sommaren kommer vi endast att hålla badplatsen så fri från vattenpest som möjligt. I övrigt står det privata bryggägare fritt att själva rensa undan växten vid sina bryggor.

Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2019-05-03
Skriv ut