Kontakt

Dela sidan på sociala medier

Hedemora firade Internationella kvinnodagen i S:t Paulusgården

DSC_0148.JPGSarah Nilsson från Winnet Västra Götaland gav en föreläsning om jämställdhet. Foto: Sofia de Bourg Wetterlund

Onsdagen den 8 mars var det återigen dags att uppmärksamma Internationella kvinnodagen i Hedemora. Kvällen firades tillsammans med bland annat stand-up komikern Emma Knyckare och Johannes Kotschy som bjöd på stämningsfull musik.

– Även om det går framåt så har vi utmaningar kvar, säger Maria Lundgren kommunens mångfaldsstrateg och moderator för kvällen. 


Firandet av Internationella kvinnodagen i Hedemora inleddes med att Maria Lundgren hälsade välkomna till de hundratalet människor som samlats i S:t Paulusgården innan det dukades upp för mingel och mat. Gästerna bjöds på plockmat från olika länder däribland Iran, Syrien, Afghanistan och Kongo.

Kvällens första gäst på scen var Emma Knyckare som på ett humoristiskt sätt lyfte jämställdhet och fick publiken att skratta samtidigt om hon vågade prata om det allvarsamma inom ämnet. Hon berättade hur hon fått hatmail som visat på att samhället idag fortfarande inte är jämställt. Emma Knyckare skämtade även om hur vi tillsammans kan bota de som räds kvinnor i samhället och få de att förstå att det i dagens samhälle, år 2017, är svårt att undgå kvinnor. Det var en början på firandet som fick publiken att skratta men även att tänka till hur dagens samhälle ser ut och hur vi tillsammans kan påverka det till det bättre.

DSC_0123.JPGEmma Knyckare bjöd på stand-up och fick publiken att skratta. Foto: Sofia de Bourg Wetterlund

Efter en kort paus fick publiken ta del av en föreläsning om jämställdhet av Sarah Nilsson från Winnet Västra Götaland. Det presenterades statistik för hur jämställdheten faktiskt ser ut i Sverige och även i Hedemora. Därefter fick publiken möjlighet att ställa frågor och föreläsningen avslutades med ett antal tankeställare. Sarah Nilsson förklarade även vad jämställdhet är och vad det betyder i praktiken.

– Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv, menar Sarah Nilsson från Winnet Västra Götaland.

Under kvällen kunde även de som samlats för att fira dagen svara på mentometerfrågor om jämställdhet vilket fick publiken att fundera över hur jämställt privat- och arbetslivet samt vad Hedemora kommun kan göra för att skapa ett mer jämställt samhälle.

– Genom mentometerfrågorna och genom kvällens engagemang kan vi se att det finns ett driv hos Hedemoraborna när det gäller jämställdhet, säger Lovisa Mases som varit med och planerat kvällens firande. 

Firandet av Internationella kvinnodagen avslutades sedan med sång och musik av Johannes Kotschy och pianisten Eldar Levgran. Mellan de stämningsfulla låtarna berättar Johannes Kotschy mer om sitt liv, inspirationskällor och om kvinnorna i hans liv som inspirerat honom och tagit honom dit han är idag. Han berättar även hur han själv ställs inför jämställdhetsfrågan, så sent som dagarna innan firandet i S:t Paulusgården har han nämligen fått frågan om han som är man verkligen ska sjunga under kvällen. Det ser Johannes Kotschy som en självklarhet att denna dag ska firas, av alla oavsett kön.

– Det är synd att det bara är en dag som ska vara internationella kvinnodagen - alla borde vara det, konstaterar Johannes Kotschy.

DSC_0159.JPG
Eldar Levgran på piano bjöd publiken på stämningsfull musik. Foto: Sofia de Bourg Wetterlund
DSC_0157.JPGJohannes Kotschy avslutade kvällen till tonerna av "Stad i ljus". Foto: Sofia de Bourg Wetterlund

Innan Johannes Kotschy och Eldar Levgran tackar för sig bjuder de den förtjusta publiken på Tommy Körbergs ”Stad i ljus”, en låt som Kotschy sjungit för de svenska soldaterna i Afghanistan. En tolkning som inte lämnar någon i S:t Paulusgården oberörd.

DSC_0072.JPGMaria Lundgren, Hedemora kommuns mångfaldsstrateg och kvällens moderator. Foto: Sofia de Bourg Wetterlund

Maria Lundgren som lett publiken genom firandet av Internationella kvinnodagen tackar publikens för deras engagemang och avslutar kvällen med att lyfta ett citat från Internationella kvinnodagens grupp:

– Så gör skillnad, tänk globalt och agera lokalt. Gör varje dag till Internationella kvinnodagen. Gör din del för att försäkra att framtiden för kvinnor är ljus, jämställd, säker och givande.

Firandet av Internationella kvinnodagen i Hedemora arrangerades av Hedemora kommun, Röda Korset, ”En väg in – en inkluderande mötesplats för arbete och företagande”, Lärarförbundet, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, Winnet Västra Götaland, Internationella föreningen, Hedemora näringsliv AB och Folkuniversitet.

 

Artikelförfattare och fotograf: Sofia de Bourg Wetterlund, kommunikatör ”En väg in – en inkluderande mötesplats för arbete och företagande” 0225-343 58| sofia.de-bourg-wetterlund@hedemora.se

 

Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2017-03-23