Kontakt

Dela sidan på sociala medier

Mångfaldsveckan

Invånare, arbetsgivare, företagare och föreningar - kom och inspireras till att göra mer och bättre tillsammans för ett inkluderande samhälle för alla i Hedemora vecka 37! 

Under Mångfaldsveckan 10-15 september möts vi och lär av varandra. Tillsammans kan vi främja mångfald genom att respektera alla människors lika värde och ta till vara på alla människors kompetenser. Mångfald är både rätt och smart – varmt välkommen till en vecka där du får tips på hur du kan tänka, säga och göra i din vardag för att göra skillnad! Alla aktiviteter, arrangemang och tilltugg är kostnadsfria.

Följ Mångfaldsveckans Facebookevenemang för att ta del av dagliga uppdateringar under veckans gång!


Måndag 10 september: 15:30-19:00 i Starbiografen

Föranmäl dig senast torsdag 5 september via länken här

Veckan inleds under måndagen med en eftermiddag som i första hand riktar sig till Hedemora kommuns företagare och deras anställda men även till övriga invånare.

Vi kommer att få ta del av ett nationellt, regionalt samt lokalt perspektiv på tema företagande och mångfald av de tre föreläsarna Linda Hammarstrand (utbildare, tidigare Director of Passion på Clarion Hotels och Årets eldsjäl 2013), Anna Wångmar (HR-chef IKEA Borlänge) och Malin Hedlund (VD Säters Snickerifabrik). Med denna eftermiddag vill vi inspirera företagare till att våga tänka i nya banor för att lyckas med kompetensfrågan i framtiden.

15:30: Moderator Ola Granholm hälsar välkommen och ger kort introduktion

16:00: Utbildaren och Årets eldsjäl 2013 Linda Hammarstrand

17:00: Mingel med lättare tilltugg

17:30: IKEA Borlänges HR-chef Anna Wångmar

18:00: Säters Snickerifabriks VD Malin Hedlund

18:30: Frågestund

19:00: Tack för att ni kom!


Information om föreläsarna: 

Linda Hammarstrand LindaHammarstrand.jpghar 20 års erfarenhet av kommunikation, HR och utbildning inom Stena-sfären där hon levandegjorde Stenas affärsfilosofi och värdegrund för 22 000 medarbetare världen över. De senaste två åren har hon arbetat som Director of Passion samt varit en del av Clarion Hotels ledningsgrupp. Hon ansvarade för företagskulturen och för att göra Clarion Hotel till Nordens mest attraktiva arbetsgivare.

Idag driver Linda Culture Academy och hjälper företag att skapa en vinnande kultur. Hon liknar företag vid en stor stafett där varje medarbetare har huvudrollen på sin sträcka. Med andra ord: alla har ett värde. Det som gör dagens ledande företag framgångsrika är framför allt förmågan att samarbeta. Vi måste arbeta tillsammans, inte bara samtidigt! Dessa är ledord för Lindas föreläsning.

Anna Wångmar är HR chef på IKEA Borlänge. IKEA Borlänge har ett brett regionalt arbete med att inkludera de många människorna på IKEA. Bli inspirerad till hur du kan bygga ditt företag starkare på den lokala marknaden genom en kompetensförsörjning byggd på mångfald. Anna berättar om hur IKEA:s tro på människor genomsyrar en framgångrisk vision och affärsidé till en vanlig vardag på varuhuset.

Malin Hedlund är VD för lokala Säters Snickerifabrik i Hedemora. En viktig fråga för Malin är hur företag kan skapa möjligheter för människor att lära sig yrkessvenska i en arbetsmiljö för det specifika yrket. Säters Snickerifabrik har arbetat hårt för detta genom att bredda sin kompetensförsörjning genom att rekrytera nyanlända personer och erbjuda dem utbildning i yrkessvenska. Företaget är en förebild för att skapa inkludering på arbetsmarknaden i Hedemora. Kom och lyssna på Malins tips och resa för att inspireras till att skapa mer mångfald på fler arbetsplatser!


Tisdag 11 september: 16:00-19:00 Öppet hus på Hyresgästföreningen, Rusbogatan 14.

Fika, se lokalen och lär om verksamheten.


Onsdag 12 september: 14:00: Språkcafé på Röda Korset med Christian Hedberg, föreläsare och författare.

Kom och var med på onsdagens Språkcafé kl. 14:00 på Röda Korset och möt nya människor! Språkcaféet arrangeras varje onsdag och denna gång har vi bjudit in Christian Hedberg som föreläsare. Christian kommer att föreläsa om ”Ingen vill dricka kaffe med någon som är bitter - små marginaler i livet som gör stor skillnad”. Arrangör av språkcaféet är EU-projektet En väg in i samarbete med Röda Korset.

Christian Hedberg, föreläsare och författare blev ryggmärgsskadad 2006 efter att ha fallit ned under bergsklättring. Resultatet blev en förlamning från midjan och ned och svåra smärtor. 2014 Paralympier i Sochi, 2016 författare till boken ”Ingen vill dricka kaffe med någon som är bitter”.

 

Torsdag 13 september: 18:00 Internationella föreningens café i Vasakyrkan.

Kom och var med på torsdagens internationella café kl. 18:00 i Vasakyrkan och möt nya människor! Caféet arrangeras varje torsdag och denna gång är temat ”vägen från tillstånd till arbete – hur kan man orientera sig fram till ett jobb i sitt nya hemland?”

18:00-19:00 Prova på-handbollsträning med Hedemora Handboll i Vasahallen.

18:00-20:00 ”Mångfaldsträning” med Hedemora Cheerleaders till musik från hela världen i Gussarvets idrottshall.

 

Fredag 14 september:

08:00–09:30, Café Wahlman. Frukostföreläsning arrangerad av SENSUS och Rättighetscentrum Dalarna (med stöd av MUCF) med Erika Haanaes, Normsmart. ”En resa mot öppenhet - föreläsning och diskussion om varför vi behöver prata om normer”.

Föranmäl dig senast onsdag 12 september här

För 38 år sedan föddes Erika i Kirkenes längst upp i Nordnorge och livet har sedan dess tagit henne runt jorden på olika vis. Erika har bott i Sydamerika och Frankrike, rest runt och även flyttat runt i Sverige. Hon har känt sig hemma och hon har känt sig borta, blivit inkluderad och exkluderad. Men framför allt har hon lärt sig på vägen, utvecklats och blivit Normsmart.

Följ med på Erikas normsmarta resa och hennes arbete för ett inkluderande samhälle fyllt med mångfald!


Lördag 15 september:

14:00-16:30 Föreläsning av Glada Hudik-grundaren Pär Johansson och föreställning av Teaterfolket, Amatörteaterföreningen Humus på Sagateatern.

Mångfaldsveckans sista dag avslutas med en föreläsning kl. 15:30 av ingen mindre än Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson. Pär är flerfaldigt belönad både som ledare och talare och visar i sitt arbete på hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas. Hans devis är: det är bättre att vara riktigt bra på en sak än halvdålig på tio. Oavsett om talangen är att stapla konservburkar eller att sjunga som en fågel. Att få visa vad man kan och få uppskattning ger ytterligare växtkraft.

Att hjälpa människor att utvecklas är det mest spännande av alla arbeten, menar han. Det må gälla vem som helst och var som helst, människor med funktionshinder likväl som multinationella företag.

Pär drivs av en stark passion för det han gör, en del skulle kalla det galenskap. Efter en dryg timme med både skratt och gråt får vi ett kvitto på vad som kan ske om man tänjer på gränserna, trotsar fördomar, tror på människor och ger dem en chans att utvecklas.

Klockan 14:00 bjuder Teaterfolket, Amatörteaterföreningen Humus på föreställningen Resa hem, resa bort


Mångfaldsveckan finansieras med EU-medel från asyl-, migration- och integrationsfonden (AMIF).


Nytt lager...
 
Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2018-09-27