Kontakt

Dela sidan på sociala medier

Informationsmöte om Huskurage

Huskurage.jpg

Kommunfullmäktige i Hedemora har fastställt att Hedemorabostäder och omsorgsförvaltningen i samverkan med hyresgästförening och polisen ska införa huskurage i bolagets hyreshus. Hjalmarssons -  och Goodholms fastigheter kommer även de att deltaga i projektet. Projektet går ut på att informera och skapa rutiner för att de boende ska agera när de misstänker våld i sitt område.

I Sverige dödas över 20 personer varje år av våldet som används mot annan part i nära relation, majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående. Våldet sker oftast i hemmet, vilket borde vara den tryggaste platsen för alla.

Konceptet Huskurage består av mallar för policyer, information och handlingsplaner som syftar till att uppmuntra de boende till att agera när de misstänker att våld sker, till exempel genom att knacka på, hämta hjälp eller ringa polisen.

- Det finns flera positiva delar med Huskurage. Utsattheten minskar hos offret och motivationen sjunker samtidigt hos förövaren. Det blir också lättare att utreda brott eftersom grannar reagerar och träder fram, säger Thomas Nordström kommunpolis i Hedemora.

För att öka kunskapen om våld i nära relation och för att tydliggöra Huskurage som verktyg och praktiskt genomförande kommer projektgruppen vid två tillfällen att bjuda in till informationsträffar. Efter föreläsningen kommer det att finnas möjlighet för pressen att intervjua AB Hedemorabostäders VD Erik Kristiansson, Hyresgästföreningen Cecilia Ölund och Kommunpolis Thomas Nordström med flera.

5 september
Hedemora IOGT-lokalen ”gamla Gussarvsskolan”, Melinsgatan 7, Hedemora
Tid: 18:00

19 september
Folkets hus Långshyttan, Björkallén 1
Tid: 18:00

Deltagare vid mötet:
Kvinnojouren
Kommunpolisen
Omsorgsförvaltningen
AB Hedemorabostäder
Hyresgästföreningen
Lokala BRÅ

Vi bjuder på fika och önskar er varmt välkomna!

Frågor
Erik Kristiansson, VD AB Hedemorabostäder,
Telefon: 0225-343 38, E-post: erik.kristiansson@hedemora.se

Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2018-08-29