Kontakt

Dela sidan på sociala medier

Vi kan bättre i Hedemora

Resultat-plockanalys-2017-Villor.jpg

Vartannat år genomförs plockanalyser i samtliga kommuner i länet. Detta utförs vartannat år för att vi ska få en bättre bild av sorteringen av hushållsavfallet och hur vi skall arbeta vidare med information och andra åtgärder kring avfallshanteringen. Rent praktiskt går det till så att när vår avfallstransportör samlat in avfall från de svarta tunnorna så tippas det ut på en plan och sorteras i respektive fraktion. Urvalet görs slumpvis och har omfattat över 300 hushåll från både villor och flerfamiljshus.

Resultatet av plockanalysen visar att endast ca 20 % av det avfall som slängs i tunnorna är sådant som faktiskt ska gå till förbränning, resten ska återvinnas, återanvändas, deponeras eller tas omhand som farligt avfall.

Främst är det förpackningar som skall lämnas vid ÅVS (återvinningsstationerna) och matavfall som ska läggas i komposttunnan eller den egna komposten som hamnar fel.

Naturligtvis är det ett nedslående resultat att se att så mycket avfall hamnar fel men det är också en stor potential. Tänk så mycket vi tillsammans kan tjäna på att bli bättre, dels för miljön och dels för den egna plånboken.

Är du osäker på hur du ska sortera?

Använd vår sorteringsguide http://dalaavfall.se/

Titta på Förpacknings och tidningsinsamlingens hemsida http://www.ftiab.se/ Här hittar du all information om hur du ska sortera förpackningar samt var din närmsta ÅVC finns.

Ta med ditt avfall till ÅVC Hamre, här kan du sortera alla dina fraktioner och få hjälp av vår kunniga personal.

https://www.hedemoraenergi.se/atervinning/resultat-plockanalys-2017

Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2018-02-01