Kontakt

Dela sidan på sociala medier

Lär dig mer om EU

10648030-flags-in-front-of-the-european-parliament_1.jpg

Söndagen den 26 maj 2019 är det val till
EU-parlamentet. Då avgörs i vilken riktning
EU:s politik ska föras.

EU-medborgare från 27 länder har under valperioden möjlighet att påverka vilka parlamentariker som tillsammans med medlemsländernas regeringar ska stifta lagar som berör nära 450 miljoner invånare.

https://www.hedemora.se/sv/startsida/fortidsrosta-till-eu-parlamentet__4781

Och du är en av dem?

”Jag röstade inte för EU – så jag är inte med…” ”De där nere struntar väl i oss här uppe” ” Jag tycker britterna gör rätt – jag vill ha ett Swexit” ” Min röst – vad spelar den för roll?”

Det gör den.

Det som bestäms i EU-parlamentet påverkar dig i allra högsta grad. Faktum är att 80 procent av besluten som fattas i EU-parlamentet direkt påverkar kommunerna och dess invånare, det vill säga dig.

Oavsett din inställning, oavsett om du röstade ja eller nej till EU-medlemskap, oavsett om du vill vara kvar eller stanna, är det viktigt att du bidrar med din röst och din åsikt. Det är nu det gäller – inte bara fram till nästa EU-val, utan för en lång tid framöver. Vilket Europa vill du att dina barn och barnbarn leva i?

7,3 miljoner svenska medborgare har rätt att rösta i årets val. Det blir väldigt många röster om alla utnyttjar sin demokratiska rätt och varenda röst som läggs i valurnorna räknas.

Vid EU-valet 2014 var valdeltagande i Sverige 51,07 procent, den lägsta siffran någonsin. Nu är det dags att vända den kurvan.

” Val igen!? Och vad är det egentligen vi ska rösta om nu?” ”Men jag vet ju ingenting om EU. Det är så krångligt” ”Jobbigt!!”


Det är enklare än du tror

Sverige har 21 mandat i EU-parlamentet och valet handlar om vilka politiker du vill ska sitta på mandaten och representera dig. Vem har samma värderingar och brinner för samma frågor som du. Det är det du röstar om.

489 000 av dem som får rösta i årets val hade inte rösträtt vid förra EU-valet. 70 000 av dem hade inte ens rösträtt till höstens riksdags-, kommun- och landstingsval. Så det är många förstagångsväljare. Men även du som varit med förr kan behöva fräscha upp kunskaperna och sätta dig in i valets viktigaste frågor.

I 2018-års budget satsade regeringen 10 miljoner kronor på EU-handslaget för ökad delaktighet, för att kunskapen om EU:s arbete ska spridas. Flera av Sveriges kommuner och andra organisationer har anslutit sig och den 4 oktober 2017 gick även Hedemora kommun med.

Läs mer om det: Eu-handslaget

Inom ramarna för EU-handslaget har kampanjen www.denhargangenrostarjag.eu dragits igång. ”den här gången röstar jag” (“this time i'm voting”) är Europaparlamentets kampanj för att öka valdeltagandet och det demokratiska engagemanget i EU-valet. Kampanjen är opartisk och oberoende av politiska partier eller ideologier.

Det finns en andra mängd sidor du enkelt kan surfa in på och ta reda på mer,
några exempel:

Europaparlamentet

Europaportalen - EU-valet

Riksdagen - EU-valet

Expressen - snabba svar om EU-valet

Aftonbladet - EU-valet

 

Nedan hittar du även länkar till svenska politiska partier som deltar i EU-valet:

Moderaterna

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Liberalerna

Sverigedemokraterna

Feministiskt initiativ

Vänsterpartiet

Piratpartiet

Saknar Du någon information?
Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2019-05-14