Vasateatern - så ska Hedemoras nya stadsscen heta!

Vasateatern exteriört på vintern

Nu avslöjar vi att Hedemoras kultur- och stadscen tilldelas namnet Vasateatern. Omröstningen är avslutad och kultur- och fritidsutskottet beslutade om namnet på måndagen den 24 januari . 

Under omröstningen lades 399 röster av totalt 518 på förslaget Vasateatern. De två andra förslagen att rösta på var Kerstinsalen och Parnassen.

- Det känns roligt att så många engagerat sig i namngivningen och att vi fått ett så tydligt resultat känns tryggt och kul, säger Hans Pernsjö, ordförande i Kultur- och fritidsutskottet för Hedemora kommun. Nu ska bara det sista bli klart med den stora renoveringen av lokalerna, sedan kan vi öppna upp dörrarna i februari.

Och så snart vi ser en tydlig ljusning och lättnader i covid-restriktionerna ska vi inviga nya Vasateatern på riktigt, säger Hans Pernsjö.  

Om Hedemora stadsscen och Vasateatern

Stadscenen är det nya vidare begreppet för aulan som delas mellan Vasakolan och Martin Koch-gymnasiet, och som genomgått en omfattande renovering sedan i höstas.

Namnet Vasa kommer från Gustaf Vasa kung av Sverige 1523–1560 och har flera anknytningar till Hedemora.

Peder Svensson i Vibberboda var en svensk hövitsman (militär befälhavare) som stödde Gustaf Vasa under Befrielsekriget som utmynnade i att Gustav Vasa blev kung.

Det sägs att kung Gustav Vasa ska ha haft ett myntverk i dagens Myntparken mellan 1521 till 1524, där den så kallade Dalklipping skapades.

Vasaskolan är också uppfört i så kallad Vasastil, inspirerad av nationalromantiken.

Läs mer: Skolans aula blir stadsscen i Hedemora


Information om hur Hedemora kommun behandlar dina personuppgifter och hur du tar tillvara på dina rättigheter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection) finns på Hedemora kommuns hemsida www.hedemora.se under Dataskydd. Du kan också kontakta kommunens kundtjänst tel. 0225-34 000.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem.
Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling annars kan vi tyvärr inte svara. 
Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Ditt namn:
  

Din e-postadress:
   

Din synpunkt:
  

 

Sida uppdaterad 2022-01-24

Startsida